Muaji i shenjtë i Ramazanit ka nisur zyrtarisht, me shumë besimtarë myslimanë në mbarë botën që agjërojnë për javët e ardhshme. Meqenëse ushqimi është kulturor, ajo që njerëzit hanë për syfyr dhe iftar ndryshon.
Dietologia Ghazala Yousuf ka dhënë disa këshilla se çfarë duhet të hani gjatë muajit të shenjtë.
Çfarë duhet të hani për syfyr?
Ghazala Yousuf, një dietologe në Harley Dietitians, rekomandon disa ushqime për hapjen dhe mbylljen e agjërimit tuaj. “Njerëzit duhet patjetër të kenë më shumë karbohidrate komplekse sesa ushqime të rafinuara dhe të përdorin më shumë versione me drithëra të çdo buke që po hani.
Karbohidratet komplekse kanë një indeks glicemik më të ulët (GI) sepse ato çlirojnë glukozën ngadalë gjatë gjithë ditës dhe nuk do të keni uri menjëherë pasi të keni ngrënë – atëherë mund të ndiehni më të mirë gjatë ditës. Mos hani gjëra të skuqura apo yndyrore në mëngjes pasi mund të keni refluks gjatë gjithë ditës duke u përpjekur të tresni një vakt të rëndë.”
Yousuf rekomandon gjithashtu të hani ushqime si vezë, peshk ose arra. Gjithashtu është e rëndësishme që të jeni të hidratuar. “Lëreni kafeinën nëse mundeni, sepse mund të jetë dehidratuese. Çaji do të ishte mirë, por përpiquni të shmangni shumë kafeinën.”, tha ajo.
Çfarë duhet të hani për Iftar?
Pas një dite të gjatë duke mos konsumuar asgjë, shumë njerëz zgjedhin ushqime të rënda. Dietologia thotë se nuk duhet të hani një vakt të madh shumë shpejt.“Filloni ngadalë ndoshta me ndonjë frut ose disa hurma, më pas merrni vaktin tuaj kryesor.”
Çfarë lloj ushqimesh duhet të shmangim?
Shumë njerëz zgjedhin ushqime tradicionale më të rënda kur përgatisin iftarin e tyre, pasi pas një dite të gjatë pa ngrënë. Por a është kjo një ide e mirë? Yousuf tha: “Ushqimi i përpunuar nuk është një ide e mirë për shkak të gjithë përmbajtjes së kripës.
Ju ndoshta jeni tashmë të dehidratuar dhe më pas po hidhni më shumë kripë në sistemin tuaj, kështu që kjo nuk është një ide e mirë. Hani ushqime më të thjeshta, me drithëra të plota nëse është e mundur. Shmangni ushqimet me kripë, sheqer dhe aditivë.
Diskutime rreth kësaj post