Ju ndoshta përdorni vaj në shumë ushqime që gatuani në shtëpi. Por a keni menduar ndonjëherë se çfarë i dallon vajrat nga njëri-tjetri? Të gjithë vajrat nuk janë të njëjtë dhe ka disa gjëra që duhen marrë parasysh kur zgjidhni me cilin vaj të gatuani. Përdorimet, shija dhe llojet e yndyrës që përmbajnë vajrat janë vetëm disa gjëra për të cilat duhet të mendoni, shkruan Nourish by WebMD
Si të zgjidhni vajin e duhur për të gatuar?
Disa njerëz shmangin yndyrën gjatë gatimit të tyre, por përdorimi i një vaji që përmban yndyrna të shëndetshme në fakt përmirëson dietën tuaj. Së pari, duhet t’u përmbaheni udhëzimeve të mjekut. Trupi juaj ka nevojë për pak yndyrë, por yndyra është e pasur me kalori (9 kalori për gram), dhe disa lloje yndyrash janë më të shëndetshme se të tjerat.
Gjithashtu, kini parasysh se çdo vaj ka një përbërje kimike unike, kështu që disa do të jenë më të përshtatshme për skuqje, disa për zierje dhe të tjera pa pasur nevojë të përdorni nxehtësinë si salcat që përdorim për sallata. Kur të gatuani kini parasysh, sasinë e tymit që nxjerr vaji, pasi ajo është temperatura në të cilën duhet të gatuani, raporton abcnews.al
Kur vaji fillon të digjet, çdo yndyrë e shëndetshme dhe antioksidantë digjet së bashku me të. Vaji do të prodhojë gjithashtu radikale të lira, të cilat mund të jenë të dëmshme dhe mund të shkaktojnë probleme shëndetësore. Vajra të ndryshëm gatimi kanë temperaturën e tyre përkatëse.
Yndyrnat në vajrat e gatimit
Vaji ka yndyrna të shëndetshme dhe jo të shëndetshme. Disa vajra kanë një përzierje të këtyre yndyrave, prandaj njihuni me to për të gjetur opsionin më të mirë për ju.
Yndyrna të ngopura. Këto zakonisht nuk janë të shëndetshme. Ato gjenden kryesisht në produktet e qumështit, mishin e yndyrshëm ose vajrat e kokosit dhe palmës.
Yndyrnat trans. Këto zakonisht gjenden në ushqimet e përpunuara. Qëndroni larg yndyrave trans, ose konsumojini ato me masë. Kontrolloni etiketat e ushqimeve për të zbuluar se sa yndyrna trans ka në ushqimet e paketuara.
Yndyrna të pangopura. Ju mund t’i gjeni këto yndyrna të shëndetshme në arra të papërpunuara, ullinj dhe avokado. Yndyrnat e pangopura mund të gjenden gjithashtu në vajin e ullirit ekstra të virgjër, vajin e kikirikut dhe vajin e avokados.
Këto yndyrna, të cilat përfshijnë omega-6 dhe omega-3, janë acide yndyrore të shëndetshme.
Llojet e vajrave të gatimit
Vajrat mund t’i gjeni në shumicën e dyqaneve ushqimore.
Vaj kanola. Ky vaj i zakonshëm nxirret nga bima e rapes. Shija e bën atë një zgjedhje të mirë për skuqje dhe pjekje. Përdoret gjithashtu për të bërë margarinë. Nuk ka aq shumë omega-3 për uljen e presionit të gjakut sa vaji i ullirit ekstra i virgjër, por vaji i kanolas ka një nga nivelet më të ulëta të yndyrave të ngopura .
Është e nevojshme për shëndetin e zemrës suaj. Ai gjithashtu përmban acid alfa-linolenik (ALA), të cilin trupi juaj e konverton në acide yndyrore esenciale. Nëse dëshironi të provoni vajin e kokosit, përdoreni me masë për skuqje të lehtë ose pjekje në nxehtësi të ulët dhe në salca.
Vaj perimesh. Ky është zakonisht një vaj i përzier, me shije neutrale. Ushqimi i tij ndryshon në varësi të përzierjes së veçantë. Shpesh është një përzierje e vajrave të sojës, palmës, lulediellit, dhe kanola.
Vaji i avokados. Ky vaj ka një aromë të ëmbël dhe është shumë i shëndetshëm. Ai përmban kryesisht acide yndyrore të pangopura që mund të ndihmojnë në uljen e inflamacionit. Mund të përdoret shumë mirë për skuqje dhe pjekje.
Vaj luledielli. Kjo vjen nga farat e lulediellit. Është një vaj i rafinuar i pasur me acide yndyrore omega-6. Është i mirë për shëndetin e zemrës dhe mund të ulë inflamacionin. Kryesisht ka yndyrna të pangopura,.
Vaj kikiriku. Është e shëndetshme për zemrën dhe ka shije neutrale. Vaji i kikirikut përdoret zakonisht për skuqje.
Vaji i bajames. Nëse jeni duke kërkuar për një aromë të veçantë, për t’ia shtuar një recete, vaji i bajames është i shijshëm dhe ka pak yndyra të ngopura. Studimet e fundit tregojnë se një dietë e pasur me bajame mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut .
Vaji arrës është i rëndësishëm për shëndetin e zemrës dhe uljen e presionit të gjakut.
Vaji i farave të lirit dhe të embrionit të grurit janë të pasura me omega-3 dhe omega-6, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut. Këto vajra mund të përdorën për sallata.
Është më mirë të blini vajra gatimi që ti mund t’i përdorni brenda një ose dy muajsh pas hapjes së tyre. Gjithashtu, mbani vajrat e gatimit në një vend të freskët, sepse nxehtësia dhe drita mund të jenë të dëmshme për to.
Diskutime rreth kësaj post