Kapsaicina që gjendet në specat djegës nuk i bën vetëm ushqimet tona interesante.
Kjo substancë gjendet pothuajse në të gjitha llojet e specave djegës dhe përveç ashpërsisë karakteristike që i japin asaj që hamë, ajo rrit temperaturën e trupit dhe ka vetinë të lëngëzojë mukozën që mbyll hundën, të hapë rrugët e hundës dhe të çlirojë frymëmarrjen.
Kjo është edhe arsyeja pse rrjedh hunda kur hani diçka të nxehtë. Kjo është arsyeja pse është gjithashtu një dekongestant natyral ndër të tjera. Sekrecionet mukoze priren të tërheqin mikroorganizmat patogjenë nga sistemi i frymëmarrjes dhe të ekskretohen nga trupi.
Por kapsaicina nuk ju mbron vetëm nga simptomat e ftohjes. Rritja e qarkullimit të gjakut që shkakton mbron sistemin e qarkullimit të gjakut. Përshpejtimi i metabolizmit dhe djegia e yndyrës plotësojnë gjërat e mira që i bën trupit tuaj pak nxehtësi shtesë.
Në rast se jeni të ndjeshëm ndaj gjërave të nxehta, por nuk dëshironi të privoheni prej tyre, provoni trukun e mëposhtëm, pas çdo kafshimi, shpëlani gojën me një gllënjkë pije alkoolike.
Diskutime rreth kësaj post