Hurmat, fruta të pasura me ushqyes, kanë vërtetuar se janë aleatë të vlefshëm për zemrën dhe rregullojnë funksionet e zorrëve. Le të shohim më në detaje.
Fruta ushqyese dhe të pasura me energji, që kanë vlera laksative dhe diuretike. Ato janë gjithashtu të pasura me kripëra minerale, dhe veçanërisht me kalium, thelbësore për ruajtjen e lëngjeve në qeliza.
Shquhen për sasinë e lartë të vitaminës C, veçanërisht tek frutat shumë të pjekura.
Kur ajo është e papjekur është e pasur me tanin i cili i jep një shije të idhët. Në fund të procesit të pjekjes, tanina zvogëlohet ndërsa sheqernat rriten, duke i dhënë hurmës shijen e saj tipike. Të gjitha këto përfitime mund të jenë të dobishme për ata që vuajnë nga anemia.
Të shkëlqyeshme kundër kolesterolit
Hurmat mbrojnë zemrën tonë dhe ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare. Të pasura me antioksidantë, fibra dhe minerale, ato parandalojnë aterosklerozën koronare dhe ndërlikimet e saj. Përveç kësaj, falë flavonoidit të quajtur Astragaline që përmban, redukton presionin e gjakut dhe ndihmon ata që vuajnë nga hipertensioni. Kjo do të thotë të kesh një zemër të shëndetshme.
Rregullatorë të shkëlqyer të zorrëve
Hurmat gjithashtu janë një mik i çmuar për ata që vuajnë nga kapsllëku ose koliti, në fakt ato ndihmojnë në rregullimin e funksioneve të zorrëve. Përmbajtja e lartë e fibrave (2.5% në 100 g produkt) e bën atë një ilaç të jashtëzakonshëm kundër kapsllëkut dhe mbajtjes së ujit. Në fakt, fibrat janë të çmuara për të rivendosur florën e zorrëve dhe për të ndihmuar në ruajtjen e një mikrobiomi të shëndetshëm.
Nëse vuani nga kapsllëku dhe /ose mbajtja e ujit, rekomandohet të merrni një hurmë në mëngjes, kur trupi është më i pranueshëm: në këtë rast preferohet e pjekur mirë, pa fara ose lëkurë. Nëse vuani nga koliti, hurma duhet te konsumohet në mëngjes, por duhet të jetë pak e papjekur.
Diskutime rreth kësaj post