Ne njohim dhe vlerësojmë veçanërisht frytet e pemës së mushmollave, por pak njerëz e dinë që edhe gjethet e saj janë të pasura me vlera ushqyese. Me këto ju mund të përgatisni një çaj të dobishëm që ndihmon në uljen e sheqerit në gjak.
Pema e zakonshme e mushmollave (Mespilus germanica), është një pemë që i përket familjes Rosaceae. Frutat e saj vlerësohen shumë dhe janë një burim i vitaminave të rëndësishme si Vitamina A, vitaminat B dhe kripërat minerale, por gjithashtu ato kanë veti anti-inflamatore.
Sidoqoftë, sot nuk do përqendrohemi te frutat, por te gjethet e kësaj peme, të cilat shpesh nënvlerësohen dhe hidhen. Në fakt ato janë një ilaç i vërtetë natyror me veti antioksiduese, anti-inflamatore dhe mbi të gjitha vetitë hipoglikemike.
Gjethet kanë disa veti, të ngjashme me ato karakteristike të frutave:
Ulin sheqerin në gjak: konsumoni gjethet e mushmollës në formën e një çaji dhe është mjaft i dobishëm në rastin e diabetit ose prediabetit. Në fakt, ai është në gjendje të ul nivelin e sheqerit në gjak si në rastin e diabetit ashtu edhe rezistencës ndaj insulinës, gjendje që shpesh konsiderohet prediabet. Antioksiduese: falë përmbajtjes në flavonoide dhe karotenoideve këto gjethe janë të pasura me antioksidantë, d.m.th. ato kundërveprojnë me veprimin e radikalëve të lirë përgjegjës për plakjen e qelizave tona.
Anti-inflamator: gjethet e hideve veprojnë si anti-inflamator natyral dhe për këtë arsye janë në gjendje të ulin inflamacionin brenda trupit tonë. Ndihmojnë sistemin imunitar: në mesin e vetive të këtyre gjetheve ekziston edhe aftësia për të ndihmuar mbrojtjen e trupit tonë të funksionojë më mirë.
Parandalojnë sëmundjet degjeneruese: duke qenë se këto gjethe përmbajnë kaempferol, flavonoide të afta për të luftuar kundër inflamacionit (madje edhe në tru), ato mund të përdoren në të ardhmen si ilaç për sëmundjet degjeneruese siç është Alzheimer.
Diuretik: konsumimi i çajit të gjetheve të mushmollave, nxit diurezën dhe është një ndihmë konkrete për veshkat si në parandalimin e gurëve ashtu edhe për infeksionet. Tretës dhe ngopës: gjethet e mushmollave favorizojnë tretjen, lehtësojnë çdo siklet në stomak dhe kontribuojnë në rritjen e ndjenjës së ngopjes.
Si t’i përdorni gjethet e hideve
Gjethet e mushmollave janë të gjata dhe me një ngjyrë të gjelbër të errët. Nëse keni një pemë mushmollash në dispozicion, mund t’i mblidhni gjethet në fund të pranverës ose fillim të verës. Pastaj duhet të thahen në diell dhe më pas të copëtohen dhe ruhen në një kavanoz qelqi të mbyllur në një vend të freskët dhe të thatë. Më pas mund ta përdorni çdo herë që keni nevojë për një çaj bimor pas ngrënies që është tretës, i aftë të ulë sheqerin në gjak dhe ka një efekt antioksidues dhe anti-inflamator. Ekstrakti i gjetheve të mushmollave përdoret gjithashtu në disa kremra që kundërveprojnë me inflamacionin e lëkurës.
Çaji i gjetheve të mushmollave
Për të shijuar përfitimet e gjetheve të mushmollave është e mundur të përgatitet një çaj shumë i thjeshtë.
-1 lugë gjelle gjethe të mushmollave të thata dhe të copëtuara
Vloni ujin, hiqeni nga nxehtësia dhe shtoni gjethet, duke i lënë për rreth 10 minuta, pastaj konsumojeni pas vakteve kryesore. Natyrisht çaji bimor duhet të shijohet ashtu siç është pa shtuar sheqer ose ëmbëltues, pasi në rast të kundërt efekti më i rëndësishëm i pijes, ai hipoglikemik, do të humbas.
Duke pasur parasysh efektin në sheqerin në gjak të gjetheve të mushmollave (jo i përshtatshëm për të gjithë), para se të eksperimentoni me këtë çaj është mirë të pyesni mjekun tuaj për këshilla nëse është rasti apo jo ta përdorni këtë ilaç sipas kushteve tuaja të shëndetit.
Diskutime rreth kësaj post