Vaji ka qenë një përbërës jetik në gatim për shekuj. Megjithatë, sa herë që dikush planifikon të mbajë një dietë ose të kalojë në ushqim më të shëndetshëm, ushqimi i parë që duhet shmangur është vaji. Nga shija te ushqimi, vajrat e gatimit janë një pjesë thelbësore e çdo pjate. Por a jeni të vetëdijshëm se disa vajra mund të bëjnë më shumë dëm sesa mirë? Disa vajra mund të rrisin nivelet e kolesterolit dhe të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Këtu janë pesë vajra gatimi që konsiderohen më të këqijat për shëndetin tuaj:
Vaj palme
E keni pyetur ndonjëherë veten pse ushqimi i rrugës është kaq i mirë? Sekreti shpesh qëndron tek vaji i palmës. Është i lartë në yndyrna të ngopura. Ky vaj rrit nivelin e kolesterolit, duke rritur rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe një nga arsyet që ekspertët sugjerojnë shmangien e tij.
Përzierjet e vajit vegjetal
Këto përzierje shpesh përmbajnë një përzierje vaj misri, vaj kanola dhe vaj palme. Shumë të përpunuar dhe të rafinuar, këto vajra kanë acide yndyrore të larta Omega-6 dhe nivele të ulëta Omega-3. Ndërsa Omega-6 është thelbësore për trupin në sasi të vogla, konsumimi i tepërt mund të çojë në inflamacion.
Vaj misri
Vaji i misrit është i lartë në acide yndyrore të pangopura (PUFA), të cilat mund të jenë të dëmshme për zemrën tuaj. Përdorimi i rregullt i këtij vaji ka më shumë dëm sesa përfitime për shëndetin tuaj.
Vaj luledielli
I konsideruar si një vaj i shëndetshëm në treg, vaji i lulediellit është gjithashtu i pasur me acide yndyrore Omega-6. Përdorimi i tepërt mund të çojë në inflamacion në trup, gjë që nuk është e mirë për shëndetin.
Vaji i krundeve të orizit
Ndërsa vaji i krundeve të orizit promovohet si një opsion i shëndetshëm në treg, ai përmban sasi të larta të acideve yndyrore Omega-6. Është një artikull shumë i rafinuar dhe i përpunuar dhe një kimikat i quajtur Heksan përdoret për përpunimin e këtij vaji.
Diskutime rreth kësaj post