Këto ushqime njihen për ndikimin në jetëgjatësi, në ruajtjen e memories, në luftën kundër tu mo reve dhe në parandalimin e shumë sëm undjeve të tjera.
Cilësohen superushqime, falë përmbajtjes së lartë në vitamina dhe minerale, antioksidantë dhe vlerave të larta ushqyese që përmbajnë.
Bëhet fjalë për 10 ushqime shumë të mira për shëndetin tonë, disa prej të cilave shumë ekonomike dhe të leverdishme për t’u bërë pjesë e regjimit ushqimor.
10 ushqimet e këshilluara nga dietologia klinike Blerina Bombaj, njihen për ndikim në jetëgjatësi, në ruajtjen e memories, në lu ftën kundër tu mo reve dhe në parandalimin e shumë sëm undjeve të tjera. Po kështu, dietologia ju tregon edhe mënyrën se si duhet konsumuar për të përfituar në maksimum vlerat ushqyese të tyre.
Së pari, agrumet. Vetëm një portokall përmban 100 % të nevojave ditore në vitaminë C. Vitamina C rrit kolesterolin e mirë dhe na forcon kockat.
Flavonoidet e agrumeve ndihmojnë në ndaljen e rritjes se qelizave kan ce roze dhe veprojnë si anti-infla ma tor. Këshillë: Shtoni një fetë limon në çajin jeshil. Në një studim u pa se limoni rriste aftësinë e trupit për të përthithur antioksidantët e çajit me 80%.
Së dyti, brokoli ju bën mirë sepse përmban sasi të mëdha vitaminë K dhe C, të cilat janë esenciale në formimin e kockave. Mjafton një tas i vogël me brokoli për të marrë përbërës mbrojtës kundër ka nce rit.
Këshillë: Zierja ne avull i ruan më mirë përbërësit ushqyes se sa zierja në ujë.
Së treti, boronicat ju bëjnë mirë sepse përmbajnë një numër të madh antioksidantesh të cilët rrisin mrekullisht forcën antioksiduese të sistemeve të ndryshme fiziologjike të trupit të njeriut si p.sh., sistemi kardiovaskular, sistemi muskulor dhe nervor. Ato njihen për ndikim në jetëgjatësi, në ruajtjen e memories, në luftën kundër tu mo reve dhe në parandalimin e plakjes.
Këshillë: Boronicat kanë një sezon të shkurtër prej vetëm 1 muaji, zakonisht korrik-gusht. Shfrytëzojeni këtë periudhe për të blerë sasi të mëdha, i pastroni dhe i vendosni në ngrirje të ndara në porcione gjysmë kilogramësh. Ato e ruajnë forcën e tyre antioksiduese pothuaj të paprekur deri në 6 muaj.
Së katërti, një patate e ëmbël. Patatet e zakonshme dhe të ëmbla. Një patate e kuqe përmban 66 mikrogramë acid folik –një ndërtues i qelizave.
Një patate e ëmbël ka 8 herë sasinë e nevojshme të vitaminës A, një vitaminë e rëndësishme për imunitetin ndër të tjera. Këshillë: Lëreni pataten të ftohet përpara se ta konsumoni. Në këtë mënyrë mund të di gjni 25% më shumë yndyrë pas vaktit.
Së pesti, sardelet ju bëjnë mirë sepse janë një burim i shkëlqyer i acideve lyrore omega -3 të cilat na ndihmojnë të lu ftojmë depr es ionin, kancerin dhe sëmundje të zemrës. 90 gr përmban 50% të nevojave ditore në Niasin, e cila ndihmon mbrojtjen kundër sëm undjes Alzheimer.
Këshillë: Piqini në furrë me limon dhe hudhra, në këtë mënyrë bashkëveprojnë duke forcuar imunitetin ndjeshëm.
Së gjashti, arrat ju bëjnë mirë sepse përmbajnë sasinë më të lartë të acideve lyrore omega -3 nga të gjithë frutat e thata. Ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe luftojnë pagjumësinë. Këshillë: 6-7 arra në ditë mjaftojnë.
Së shtati, vaji i ullirit ekstra i vi rgj ër ju bën mirë sepse është i pasur në antioksidantë dhe flavonoide, substanca mikroskopike të cilat luajnë një rol madhor në mbrojtjen kundër kancerit.
Rrit kolesterolin e mirë dhe ndihmon dje gien e dhj amit sidomos në zonën e barkut. Këshillë: Përdoreni gjithmonë në sallatë ose me bukë të zezë. Nëse dëshironi një ushqim të skuqur preferoni vajin e ullirit pasi është mjaft rezistent ndaj oksidimit.
Së teti, hudhra ju bën mirë sepse është një lu ftëtar i fortë i sëm undjeve duke pen guar rritjen e bak tereve përfshirë edhe E.colin. Allicin, një përbërës i gjetur te hudhrat, vepron si një agjent anti-infla ma tor i fuqishëm dhe ndihmon në uljen e kolesterolit dhe tensionit.
Këshillë: Hudhra e shtypur lëshon sasinë më të madhe të allicinës. Mos e gatuani shumë sepse humb shumë nga vlerat e saj.
Së nënti, spinaqi ju bën mirë sepse përmban lutein dhe zeaxanthin, antioksidantë të rëndësishëm për shikimin dhe imunitetin. Sipas studimeve të fundit është gjetur se ndër fruta- zarzavatet më të shëndetshme spinaqi renditet ndër të parët.
Këshillë: Spinaqi përdoret më së miri në lëngje zarzavatesh, p.sh.: 1 kupë spinaq, 1 karotë, 1 banane dhe 1 kupë lëng molle bëjnë një pije për t’u provuar.
Së dhjeti, fasulet ju bëjnë mirë sepse duke ngrënë 4 herë në javë nga një 1 kupë fasule ulet rrez iku i sëm undjeve të zemrës me 22%. I njëjti zakon mund të uli rrezikun e kan ce rit të gjirit.
Këshillë: Sa më e errët ngjyra e fasuleve aq më shumë antioksidante përmban. Lëvoret e fasuleve të kuqe dhe të zeza përmbajnë 40 herë më shumë antioksidantë se lëvoret e fasuleve të bardha.Burimi/BlerinaBombaj, dietologe klinike
Diskutime rreth kësaj post