Hemoglobina është një proteinë që gjendet tek rruazat e kuqe të gjakut. Ajo janë përgjegjëse për transportimin e oksigjenit në mbarë organizmin.
Përpos kësaj, hemoglobina nxjerr dioksidin e karbonit jashtë qelizave dhe në mushkëri. Më pas dioksidi i karbonit nxirret gjatë frymëmarrjes. Sipas të dhënave të AgroWeb.org sasia e ulët e hemoglobinës vështirëson kryerjen e këtyre funksioneve në organizëm.
Në këtë artikull do të mësoni më shumë për mënyrat e rritjes së nivelit të hemoglobinës në organizëm.
Merrni më shumë hekur – Duke ngrënë më shumë ushqime të pasura me hekur, nivelet e hemoglobinës do të rriten ndjeshëm. Hekuri përmirëson prodhimin e hemoglobinës dhe formimin e rruazave të kuqe të gjakut.
Ushqimet e pasura me hekur – Mishi dhe peshku, vezët, frutat e thata, brokoli, barishtet, bizelet, arrorët dhe farat, gjalpi i kikirikut. Folati është pjesë e kompleksit të vitaminave B, që luan një rol thelbësor në prodhimin e hemoglobinës. Nëse nuk merrni mjaftueshëm folat, trupi do të preket nga anemia e nxitur nga mungesa e tij dhe nivele të ulëta të hemoglobinës. Ushqimet e pasura me folat: mishi i viçit, spinaqi, orizi, kikirikët, fasulet, avokado, sallata jeshile.
Maksimizoni përthithjen e hekurit – Konsumi i ushqimeve të pasura me hekur është shumë i rëndësishëm, por nëse organizmi nuk e përthith atë, atëherë gjithçka ka shkuar dëm.
Ushqimet e pasura me vitaminë C siç janë agrumet, luleshtrydhet dhe barishtet përmirësojnë përthithjen e hekurit. Përveç vitaminës C, ju mund të merrni edhe vitaminë A dhe beta karoten që maksimizojnë përthithjen e hekurit.
Ushqimet e pasura me vitaminë A: peshku, mëlçia e viçit, kungulli, patatja e ëmbël, barishtet. Ushqimet e pasura me Beta Karoten: Karrotat, patatet e ëmbla, kungulli, pjepri, mango.
Diskutime rreth kësaj post