Kafeja është një nga pijet e pakta që pothuajse të gjithë e konsumojnë rregullisht. Shtatëdhjetë përqind e amerikanëve pinë kafe të paktën një herë në javë dhe 62 përqind e amerikanëve pinë kafe çdo ditë, sipas Shoqatës Kombëtare të Kafesë.
Ju tashmë mund ta dini që restorantet shërbejnë disa nga kafetë më të shëndetshme që mund të si për shembull, Dunkin’s Butter Pecan Sëirl Frozen Kafe ka 1,160 kalori dhe 168 gram sheqer Studimet nuk thonë që ju duhet ta merrni kafenë tuaj të zezë, por duhet të keni kujdes se çfarë po vendosni në kafenë tuaj veçanërisht pasi 67 përqind e amerikanëve konsumojnë kafe me shtesa të tilla si sheqeri, kremi, dhe zëvendësuesit e sheqerit, sipas një studimi të Shëndetit Publik.
I njëjti studim përcaktoi që këto shtesa grumbullojnë 69 kalori shtesë në ditë, me rreth 60 përqind të tyre vijnë nga sheqeri me kalori të zbrazëta. Ndërsa studiuesit pranojnë se numri i kalorive shtesë nga aditivët është i vogël, nëse konsumohen çdo ditë dhe anashkalohen, ato lehtë mund të shtohen dhe të kontribuojnë në shtimin e peshës.
Sigurohuni që filxhani juaj i shëndetshëm i kafesë të mbetet i tillë duke mos shtuar kurrë asnjë nga përbërësit e mëposhtëm.
1 -Kremra që ruhen në rafte.
Ata janë sigurisht të përshtatshëm për restorantet, por ju duhet ta evitoni atë tas me kremëra të vegjël me temperaturë dhome nëse kërkoni kujdes për shëndetin tuaj. Për të bërë kremra të qëndrueshëm në raft, prodhuesit duhet të shtojnë aditivë sintetikë si ruajtës. Një nga aditivët më të përdorur zakonisht është fosfati i natriumit. Ndërsa konsiderohet GRAS (zakonisht e njohur si e sigurt) nga FDA, fosfati i natriumit është diçka që duhet t’i kushtoni vëmendje.
Qendra për Shkencë në Interesin Publik (CSPI) vendosi fosfat natriumin në listën e saj të aditivëve për t’u shkurtuar, që do të thotë se “është jo toksike, por sasi të mëdha mund të jenë të pasigurta ose të nxisin ushqimin e keq”.
2 -Ëmbëlsues artificialë.
Problemi me aditivët e kafesë është se ato shtojnë kalori shtesë, shpesh të zbrazëta, në dietën tuaj ditore.
Deri më tani, hulumtimi mbi sigurinë e ëmbëlsuesve artificialë është i përzier. Ndërsa disa studime kanë lidhur ëmbëlsuesit artificialë me mbështetjen e humbjes së peshës, Harvard Health përmbledh se studime të tjera kanë zbuluar se konsumimi i rregullt i ëmbëlsuesve artificialë mund të çojë në konsumimin e ushqimeve me aromë artificiale me më pak vlera ushqyese si dhe më shumë ushqime të ngarkuara me sheqer.
3- Kremra.
Ne nuk po flasim për qumështin e vërtetë apo kremin, por po flasim për ato kremëra me aromë. Jo vetëm që janë të ngarkuara me sheqer ku çdo lugë gjelle përmban 5 gram sheqer dhe kështu shtimi i tre lugëve barazohet me 15 gram sheqer për kupë, ato gjithashtu përmbajnë aditivë të dëmshëm për ju. Mendoni: vaj palme, i cili rrit nivelet e kolesterolit “të keq”, aromë artificiale dhe carrageenan, i cili ka qenë i lidhur me shqetësimin e tretjes te disa njerëz.
4 -Shurupe me aromë.
Shikoni informacionin ushqyes për pijet me aromë të çdo zinxhiri kafeje dhe menjëherë do të dini pse këto shurupa janë në listën tonë. Për shembull, në Dunkin, shtimi i shurupit të çajit Chai bën që përmbajtja e sheqerit në latte të kërcejë nga 7 gramë në 58 gramë!
5 -Kremëra me bazë vaji.
Dieta keto mund të jetë jashtëzakonisht popullore tani, por vetëm sepse dieta miqësore me yndyrën ka qenë e lidhur me humbjen e peshës nuk do të thotë që gjithçka që përplaset me një etiketë keto është e mirë për ju.
Nëse nuk jeni në dietë keto (dhe madje edhe nëse jeni), duhet të kufizoni marrjen tuaj ditore të yndyrave të ngopura, të cilat kanë qenë të lidhura me probleme kardiovaskulare dhe shtim në peshë.
Kjo do të thotë që jo të gjithë ??kremrat mund të jenë për ju.
6 -Qumësht i kondensuar.
Një përbërës i zakonshëm në Kafenë e Akullt Vietnameze si dhe pijet Spanjolle Café Canario, qumështi i kondensuar është një nga përbërësit jo të shëndetshëm që mund të shtoni.
Vetëm dy lugë qumësht të kondensuar të ëmbël përmbajnë 22 gramë sheqer dhe 130 kalori, kjo është vetëm tre gramë, po aq sheqer sa përmban një shirit çokollate. Në vend të qumështit të kondensuar të ëmbël, provoni një alternativë pa sheqer.
Diskutime rreth kësaj post